Olejek eteryczny Paczulowy (Pogostemon cablin)

39.241,198.14 z VAT

Typ: olejek naturalny (eteryczny)
CAS: 84238-39-1, 8014-09-3

Naturalny afrodyzjak, regularne stosowanie zdecydowanie poprawia wygląd i jędrność skóry.

Clear
SKU: A.721.02 Kategorie: ,

Opis

Opis

INCI: Pogostemon Cablin Leaf

Paczula jest wieloletnią byliną w for­mie pół­krzewu, podobnego do mięty. Posiada bar­dzo drobne, bia­ło-ró­żowe kwiaty oraz liście o jajo­wato-trój­kąt­nym kształ­cie umiesz­czone na łodyż­kach. Osiąga około 1 metra wyso­ko­ści. Co ciekawe olejek ten największą popularnością cieszył się w latach 60-tych i 70-tych XX w., stając się symbolem nurtu hippisowskiego. Do dnia dzisiejszego zapach paczuli utożsamiany jest z ruchem Hare Krishna. Aromat paczuli w perfumiarstwie uznawany jest jako afrodyzjak, z tego też powodu zarówno kobiety i mężczyźni szaleją za tym zapachem.

Pod względem chemicznym niezwykłą swoją charakterystyczną woń zawdzięcza mieszaninie wielu związków eterycznych, przede wszystkim: paczulenu – o właściwościach antyseptycznych i przeciwzapalnych, kariofilenu – o właściwościach antydepresyjnych, a-guajenu – o działaniu przeciwzapalnym . Aż 30% zawartości olejku z paczuli stanowi alkohol paczulowy. Uważany jest on za związek odkażający, przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny, a także o działaniu uspokajającym, antydepresyjnym, antyutleniającym oraz zwalczającym pasożyty.

Regularna pielęgnacja twarzy przy użyciu tego olejku może poprawić wygląd i jędrność skóry. Dodanie olejku do ulubionego kremu sprawia, że skóra wolniej się starzeje, przebarwienia znikają oraz zmniejsza się nadmierna produkcja sebum. W medycynie olejek eteryczny z paczuli zalecany jest do leczenia stanów zapalnych skóry, w tym także grzybicy, zajadów, egzemy, trądziku czy łupieżu. Stosowanie olejku paczuli w formie masażu z olejkiem bazowym może pomóc w łagodzeniu bólów stawów pochodzenia reumatycznego. Ze względu na brak ograniczeń w IFRA może być również używany bez rozcieńczenia. Wmasowanie kropelki olejku w skronie przed snem, może być pomocne w walce z bezsennością. Należy jednak unikać kontaktu nierozcieńczonego olejku z oczami i błonami śluzowymi. W kominku aromaterapeutycznym podaje się z kolei olejek w celu wzmocnienia systemu odpornościowego i pobudzenia metabolizmu. Może on pomóc przy niestrawności, zaburzeniach jelitowych oraz problemach z wątrobą, jak również przy zaburzeniach hormonalnych.

Nuty zapachowe

ZAPACH

GŁÓWNIE ZAWIERA

ziemisty, drzewny, lekko słodki, orientalny

paczu­lol a-guajan

ZAPACH

ziemisty, drzewny, lekko słodki, orientalny

GŁÓWNIE ZAWIERA

paczu­lol a-guajan

Specyfikacja

KRAJ POCHODZENIA

TEMPERATURA ZAPŁONU

BARWA

GĘSTOŚĆ

CZY DO MYDEŁ

INNE ZASTOSOWANIE

Indonezja

110 °C

żółtawo – brązowa

0,960 g/ml

Tak

aromaterapia, inhalacja, masaże, kosmetyki, mydła

KRAJ POCHODZENIA

Indonezja

TEMPERATURA ZAPŁONU

110 °C

BARWA

żółtawo – brązowa

GĘSTOŚĆ

0,960 g/ml

CZY DO MYDEŁ

Tak

INNE ZASTOSOWANIE

aromaterapia, inhalacja, masaże, kosmetyki, mydła

Przeciwwskazania

Osoby starsze jak i kobiety w ciąży i po porodzie możliwości używania olejków po konsultacji z lekarzem. Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA. Uwaga olejek jest łatwopalny.

Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.

Dodatkowe informacje

ALERGENY

Bez alergenów

Olejek eteryczny Paczulowy (Pogostemon cablin)

Zaznacz opcję
Clear