Olejek eteryczny z Trawy Cytrynowej (Cymbopogon Flexuosus)

17.21426.20 z VAT

Typ: olejek naturalny (eteryczny)
CAS: 91844-92-7, 8007-02-1

Clear
SKU: A.221.56 Kategoria:

Opis

Opis

INCI: Cymbopogon Flexuosus Oil

Jest to jeden z najpopularniejszych olejków w aromaterapii.
Wykazano, że olejek eteryczny z trawy cytrynowej pomocny jest w zwalczaniu zakażeń grzybiczych i bakteryjnych, a także pomaga bezpiecznie obniżyć poziom złego (LDL) cholesterolu.
Olejek eteryczny z trawy cytrynowej jest najczęściej stosowany w klinikach i uzdrowiskach, by wprowadzić atmosferę relaksu i dobrego samopoczucia.

Jego zdolność do łagodzenia bólu zapewnia ulgę w bólach stawów i mięśni, dzięki czemu jest często używany do prozdrowotnego masażu aromaterapeutycznego.

Olejek z trawy cytrynowej staje się również popularny jako lek homeopatyczny na stres. Indyjski (cochin) olejek z trawy cytrynowej jest jednym z dwóch głównych gatunków sprzedawanych na całym świecie, a drugim jest olej z Gwatemali, który pochodzi z innego gatunku. Jego zapach orzeźwia i pobudza, wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne i sciągające, odstrasza owady, działa tonizująco. Olejek z trawy cytrynowej może wywołać wrażliwość skóry. Należy z umiarem i rozsądkiem stosować wszystkie olejki eteryczne i nie używać nierozcieńczonych bezpośrednio na skórę.
Unikaj promieni słonecznych lub promieni UV przez maksymalnie 12 godzin po nałożeniu trawy cytrynowej

Wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Stosowany w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Ulega łatwemu utlenianiu, dlatego olejek powinno przechowywać się w lodówce.

Przeczytaj więcej w naszym artykule: “10 unikalnych właściwości Trawy Cytrynowej. Poznaj Wschodnioindyjską moc olejków eterycznych.”

Nuty zapachowe

ZAPACH

NUTY

ziołowy – świeży z lekką pikanterią

górna

ZAPACH

ziołowy – świeży z lekką pikanterią

NUTY

górna

Specyfikacja

KRAJ POCHODZENIA

TEMPERATURA ZAPŁONU

BARWA

GĘSTOŚĆ

CZY DO MYDEŁ

INNE ZASTOSOWANIE

Indie

88 °C

żółta do brązowej

0,89 g/ml

Tak

kosmetyki, wyroby farmaceutyczne, perfumy, preparaty do masażu, inhalacji oraz w preparatach do kąpieli.

KRAJ POCHODZENIA

Indie

TEMPERATURA ZAPŁONU

88 °C

BARWA

żółta do brązowej

GĘSTOŚĆ

0,89 g/ml

CZY DO MYDEŁ

Tak

INNE ZASTOSOWANIE

kosmetyki, wyroby farmaceutyczne, perfumy, preparaty do masażu, inhalacji oraz w preparatach do kąpieli.

Przeciwwskazania

Nie stosować u kobiet w ciąży oraz podczas laktacji. Do użytku zewnętrznego. Unikać kontaktu z oczami. Trawa cytrynowa może podrażniać skórę wrażliwą, dlatego unikać należy kąpieli z dodatkiem olejku i nie stosować go na twarz. NIE STOSOWAĆ WEWNĘTRZNIE.

Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.

Olejek eteryczny z Trawy Cytrynowej (Cymbopogon Flexuosus)

Zaznacz opcję
Clear