Olejek eteryczny May Chang (Litsea cubeba)

19.91623.11 z VAT

Typ: olejek naturalny (eteryczny)
CAS: 68855-99-2, 90063-59-5

Clear
SKU: A.221.63 Kategoria:

Opis

Opis

INCI: Litsea Cubeba Fruit Oil

Olejek May Chang destylowany z owoców niewielkiego tropikalnego drzewa May Chang (Litsea cubeba), spokrewnionego z cynamonem i występującego we wschodniej Azji.

Litsea Cubeba należy do rodziny Lauraceae i produkuje małe białe lub jasnożółte kwiaty, które przekształcają się w owoce podobne do pieprzu. Drzewo to jest również nazywane „papryką chińską” lub „papryką górską”. Olejek destylowany z owoców niewielkiego tropikalnego drzewa May Chang (Litsea cubea), określany jest „olejkiem spokoju”.

W świadomości krajów zachodnich zaistniał dopiero w latach 50. XX wieku, kiedy stał się konkurentem olejku lemongrasowego jako źródła cytralu. Następnie zaczął być szeroko stosowany w zapachach, aromatach i mydłach. Litsea Cubeba posiada właściwości łagodzące oraz uspokajające. Regeneruje organizm i wycisza umysł, dzięki czemu stosuje się go czasem jako środek na bezsenność.

Przypomina raczej sercowo-górny akord niż pojedynczą nutę. Występuje w nim sporo akcentów cytrusowych (skóra cytryny, trawa cytrynowa) oraz kwiatowych (jaśmin, lawenda). Jest przy tym dość gładki i w przeciwieństwie do wielu naturalnych olejków eterycznych, zdaje się nie mieć tego specyficznego, kamforowego charakteru. Być może dzięki temu, wielu osobom się jego woń podoba.

May Chang znany jest również pod nazwą górskiego pieprzu, egzotycznej lub tropikalnej werbeny. Owoce, kora, liście i kwiaty od dawna stosowane były w medycynie chińskiej. Natomiast olejek eteryczny ma dość krótką historię stosowania i stał się popularny dopiero w ostatnich latach, głównie za sprawą aromaterapeutów, dla których jest jednym z ulubionych olejków używanych w zabiegach.

Często wykorzystywany jest w kosmetyce, do produkcji perfum, wód toaletowych kremów, balsamów i mydeł. Dodawany jest do kremów regenerujących zwiotczałą skórę, kremów przeciwtrądzikowych i preparatów odstraszających owady.

 

Dowiedz się więcej z naszego artykułu: “7 unikatowych właściwości olejku May Chang (Litsea Cubeba)”

Nuty zapachowe

ZAPACH

NUTY

GŁÓWNIE ZAWIERA

cytrusowy; ziołowy

głowy/serca

cytral (powyżej 70%); geraniol; neral

ZAPACH

cytrusowy; ziołowy

NUTY

głowy/serca

GŁÓWNIE ZAWIERA

cytral (powyżej 70%); geraniol; neral

Specyfikacja

KRAJ POCHODZENIA

TEMPERATURA ZAPŁONU

BARWA

GĘSTOŚĆ

CZY DO MYDEŁ

INNE ZASTOSOWANIE

Chiny

70 °C

jasno-żółty

0,875 g/ml

Tak

reguluje wydzielanie sebum; ściąga rozszerzone pory; działa przeciwtrądzikowo; wykazuje właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i antyseptyczne; wpływa pozytywnie na stan ducha uspokaja i relaksuje ułatwia spokojny sen.

KRAJ POCHODZENIA

Chiny

TEMPERATURA ZAPŁONU

70 °C

BARWA

jasno-żółty

GĘSTOŚĆ

0,875 g/ml

CZY DO ŚWIEC

Tak

CZY DO MYDEŁ

Tak

INNE ZASTOSOWANIE

reguluje wydzielanie sebum; ściąga rozszerzone pory; działa przeciwtrądzikowo; wykazuje właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i antyseptyczne; wpływa pozytywnie na stan ducha uspokaja i relaksuje ułatwia spokojny sen

Przeciwwskazania

Nie zaleca się stosowania olejku kobietom w czasie ciąży.

Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.

Olejek eteryczny May Chang (Litsea cubeba)

Zaznacz opcję
Clear