Olejek eteryczny ORGANICZNY Pomarańczowy (Citrus sinensis)

39.56992.17 z VAT

Typ: olejek naturalny organiczny (eteryczny)
CAS: 8008-57-9

Clear
SKU: A.221.71 Kategorie: ,

Opis

Opis

INCI: Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil

Owoc pomarańczy jest nam wszystkim znany, jednak fakt, że przywędrował on do Europy z Chin wciąż może zaskakiwać.

Olejek naturalny pomarańczowy pozyskiwany jest w procesie ekstrakcji skórki pomarańczowej. Wyróżnia się silnym, słodko-orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Zapach olejku pomarańczowego relaksuje i uspokaja, pozwala uzyskać pogodny nastrój.

Polecany jest szczególnie osobom nadpobudliwym, niespokojnym i kłótliwym. W sposób cudowny łagodzi on nerwobóle, stres, przemęczenie, ułatwia zasypianie, odpręża ciało oraz umysł.

W kosmetologii ceniony jest za właściwości ściągające i tonizujące. Dlatego też szczególnie polecany jest do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Wspomaga leczenie opryszczki, ukąszeń owadów i skaleczeń. Wzmacnia tkankę łączną, działa regenerująco, ujędrniająco i antycellulitowo na skórę.

CIEKAWOSTKA: Olejek pomarańczowy wykorzystywany jest do odkażania, sprzątania, dezynfekcji i w preparatach o charakterze przeciwdrobnoustrojowym. Neutralizuje bakterie tlenowe, wirusy, pierwotniaki, grzyby drożdżopodobne i pleśniowe, a także niektóre Insekty. Odstrasza wyjątkowo skutecznie muchy i mrówki. Powstałe na jego bazie mydła czy detergenty do sprzątania będą jeszcze skuteczniejsze, a dbanie o czystość stanie się zdecydowanie bardziej przyjemna dzięki wspaniałemu zapachowi.

Nuty zapachowe

ZAPACH

NUTY

GŁÓWNIE ZAWIERA

świeży; cytrusowy ze słodką nutą

głowy

Limonene; Decanal; Linalool; Citral

ZAPACH

świeży; cytrusowy ze słodką nutą

NUTY

głowy

GŁÓWNIE ZAWIERA

Limonene; Decanal; Linalool; Citral

Specyfikacja

KRAJ POCHODZENIA

TEMPERATURA ZAPŁONU

BARWA

GĘSTOŚĆ

CZY DO MYDEŁ

INNE ZASTOSOWANIE

Meksyk

51 °C

żółta do ciemnopomarańczowej

0,85 g/ml

Tak

aromaterapia, inhalacja, masaże, kosmetyki, mydła.

KRAJ POCHODZENIA

Meksyk

TEMPERATURA ZAPŁONU

51 °C

BARWA

żółta do ciemnopomarańczowej

GĘSTOŚĆ

0,85 /ml

CZY DO MYDEŁ

Tak

INNE ZASTOSOWANIE

aromaterapia, inhalacja, masaże, kosmetyki, mydła.

Przeciwwskazania

Olejek ogólnie dobrze tolerowany, nie toksyczny i nie podrażnia skóry. Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę. Olejku Pomarańczowego nie należy stosować bezpośrednio przed opalaniem.

Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.

Olejek eteryczny ORGANICZNY Pomarańczowy (Citrus sinensis)

Zaznacz opcję
Clear