Olejek eteryczny z Kadzidłowca Cartera (Boswellia Carterii)

39.901,410.21 z VAT

Typ: olejek naturalny (eteryczny)
CAS: 8016-36-2

Clear
SKU: A.221.64 Kategoria:

Opis

Opis

INCI: Boswellia Carterii Gum Oil

Zdecydowanie najlepsza odmiana tego olejku – destylowana z oryginalnej żywicy kadzidłowca (Boswellia Carterii). Drzewa zaczynają produkować żywicę dopiero w wieku około ośmiu do dziesięciu lat.

Olejek jest również dobrze znany pod drugą nazwą wywodzącą się z języka arabskiego – olibanum.

Posiada on przepiękny drzewny zapach, z orzeźwiającą nutą cytryny.

Używany był na całym Środkowym Wschodzie w ceremoniach religijnych. Tradycyjna medycyna od wieków stosowała kadzidło w leczeniu zapalenia oskrzeli i astmy. W medycynie ajurwedyjskiej stosuje się żywicę z kadzidłowca w leczeniu ran, problemów natury kobiecej, a także w leczeniu artretyzmu i oczyszczania powietrza. Obecnie jest wiele badań naukowych potwierdzających dobroczynne działanie olejków z kadzidłowca zwłaszcza na układ immunologiczny, w tym terapii spowalniających rozwój komórek rakowych.

Olejek reguluje produkcję estrogenów u kobiet i zmniejsza ryzyko guza macicy po menopauzie, torbieli, mięśniaków, raka macicy. Ekstrakty z kadzidłowca bogate w kwas bosweliowy wykorzystuje się w leczeniu obolałych stawów, ponieważ działają przeciwzapalnie, redukując ból. Olejek ten posiada również silne działanie ściągające i przeciwzmarszczkowe. Działa ujędrniająco, redukuje rozstępy i blizny. Działa bakteriobójczo i grzybobójczo, ułatwia gojenie i zabliźnianie skóry.

Nuty zapachowe

NUTY

GŁÓWNIE ZAWIERA

ZAPACH

baza

alfa-pinen; limonene; alfa-thujene; beta-pinen

drzewny; balsamiczny z orzeźwiającą nutą cytryny

ZAPACH

drzewny; balsamiczny z orzeźwiającą nutą cytryny

NUTY

baza

GŁÓWNIE ZAWIERA

alfa-pinen; limonene; alfa-thujene; beta-pinenl

Specyfikacja

TEMPERATURA ZAPŁONU

BARWA

GĘSTOŚĆ

CZY DO MYDEŁ

INNE ZASTOSOWANIE

35 °C

jasno-żółty

0,85 g/ml

Tak

aromaterapia, inhalacja, masaże, kosmetyki, mydła.

TEMPERATURA ZAPŁONU

35 °C

BARWA

jasno-żółty

GĘSTOŚĆ

0,85 g/ml

CZY DO MYDEŁ

Tak

INNE ZASTOSOWANIE

aromaterapia, inhalacja, masaże, kosmetyki, mydła

Przeciwwskazania

Osobom starszym, kobietom w ciąży i po porodzie możliwość używania olejków należy skonsultować z lekarzem. Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA. Uwaga olejek jest łatwopalny.

Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.

Olejek eteryczny z Kadzidłowca Cartera (Boswellia Carterii)

Zaznacz opcję
Clear