Olejek eteryczny Cytronelowy jawajski (Cymbopogon Winterianus)

16.79388.68 z VAT

Typ: olejek naturalny (eteryczny)
CAS: 91771-61-8, 8000-29-1

Clear
SKU: A.221.60 Kategoria:

Opis

Opis

INCI: Cymbopogon Winterianus Herb Oil

Olejek cytronelowy jest jednym z najczęściej stosowanych olejków w aromaterapii. Jako środek aromaterapeutyczny może pomóc w leczeniu i zapobieganiu przeziębieniom, gorączce i bólom głowy. Jako olejek do masażu skutecznie łagodzi on bóle u osób cierpiących na artretyzm.

Eteryczny olejek cytronelowy otrzymywany jest z rośliny należącej do rodziny Cymbopogon genus (palczatka). Dokładniej, jest on ekstrahowany przez destylację z parą traw Cymbopogon nardus (Jowitt) i Cymbopogon winterianus (Rendal). Dzięki temu uzyskuje się dwa rodzaje oleju cytronelowego:

  • Cejloński, który jest otrzymywany z Cymbopogon nardus (Jowitt) i jest rodzimym produktem Sri Lanki (uprzednio Cejlon). Cejloński olejek cytronelowy ma ciepły, cytrusowy i drzewny zapach i kolor od jasno do ciemnożółtego.
  • Jawajski, który jest destylowany z Cymbopogon winterianus (Rendal) ma świeży cytrynowy zapach, ale jest ciemniejszy. Spośród tych dwóch rodzajów olejku cytronelowego, jawajski jest uważany za produkt o wyższej jakości.

Olejek cytronelowy zawdzięcza swoje właściwości antybakteryjne i antyseptyczne związkom takim jak izoeugenol metylu. Pomagają one zapobiegać rozmnażaniu się bakterii w organizmie i pomagają leczyć rany, a także łagodzą infekcje, które mogą występować w okrężnicy, cewce moczowej, pęcherzu moczowym, przewodzie pokarmowym, prostacie i nerkach.

Czysty olejek cytronelowy nigdy nie powinien być nakładany bezpośrednio na skórę, ponieważ może wywołać jej podrażnienie. W tym celu należy go zmieszać z olejem bazowymi takim jak oliwa z oliwek lub olej kokosowy. Po rozcieńczeniu olejek cytronelowy nadaje się również do inhalacji. Wystarczy umieścić kilka kropli na ściereczce lub chusteczce albo rozpylać go za pomocą dyfuzora.

Nuty zapachowe

ZAPACH

NUTY

GŁÓWNIE ZAWIERA

kamforowy; cytrusowy; świeży

górna (intensywna)

cytronelol; cytronelal; geraniol

ZAPACH

kamforowy; cytrusowy; świeży

NUTY

górna (intensywna)

GŁÓWNIE ZAWIERA

cytronelol; cytronelal; geraniol

Specyfikacja

KRAJ POCHODZENIA

TEMPERATURA ZAPŁONU

BARWA

GĘSTOŚĆ

CZY DO MYDEŁ

INNE ZASTOSOWANIE

Niemcy

78 °C

żółta do ciemnożółtej

0,888 g/ml

Tak

powszechnie stosowany jako środek odstraszający owady; stosowany w celu ochrony zwierząt hodowlanych przed kleszczami; w połączeniu z waniliną olejki eteryczne mogą dawać nawet do ​​trzech godzin ochrony przed komarami; silne właściwości przeciwgrzybiczne, które pomagają hamować rozwój takich grzybów; w perfumach i produktach do pielęgnacji ciała.

KRAJ POCHODZENIA

Niemcy

TEMPERATURA ZAPŁONU

78 °C

BARWA

żółta do ciemnożółtej

GĘSTOŚĆ

0,888 g/ml

CZY DO MYDEŁ

Tak

INNE ZASTOSOWANIE

powszechnie stosowany jako środek odstraszający owady; stosowany w celu ochrony zwierząt hodowlanych przed kleszczami; w połączeniu z waniliną olejki eteryczne mogą dawać nawet do ​​trzech godzin ochrony przed komarami; silne właściwości przeciwgrzybiczne, które pomagają hamować rozwój takich grzybów; w perfumach i produktach do pielęgnacji ciała.

Przeciwwskazania

Kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność stosując olejek cytronelowy, ponieważ ich skóra jest szczególnie wrażliwa w ciągu tych dziewięciu miesięcy. Nie należy również stosować olejku cytronelowego u niemowląt i małych dzieci ze względu na ich delikatną skórę. Czysty olejek cytronelowy nigdy nie powinien być nakładany bezpośrednio na skórę, ponieważ może wywołać jej podrażnienie

Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.

Olejek eteryczny Cytronelowy jawajski (Cymbopogon Winterianus)

Zaznacz opcję
Clear