Olejek eteryczny Amyrisowy (Amyris balsamifera)

44.981,481.12 z VAT

Typ: olejek naturalny (eteryczny)
CAS: 8015-65-4, 90320-49-3

Clear
SKU: A.221.66 Kategoria:

Opis

Opis

INCI: Amyris Balsamifera Bark (Amyris) Oil

Amyris jest destylowany z małego krzaczastego, tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa Amyris balsamifera, pochodzącego z Haiti, które również rośnie dziko w lesie Bahoruco na Dominikanie.

Amyris po angielsku określany jest często jako torchwood (torch – pochodnia i wood – drewno), gdyż jego drewno jest łatwopalne, a dzięki wysokiej zawartości olejku eterycznego długo się pali. Ze względu na te właściwości służyło do wyrobu pochodni, a w przeszłości rybacy z Haiti używali pochodni amyrisowych podczas nocnych połowów. Olejek amyrisowy często nazywany jest również zachodnioindyjskim drzewem sandałowym, ze względu na podobny aromat.

Olejek eteryczny Amyris ma bardzo trwały, złożony zapach, który szybko przechodzi w stonowany drzewno-balsamiczny aromat. Jest ceniony jako dobrze znany utrwalacz, zwłaszcza w mydłach. Alkohole seskwiterpenowe dominują w składzie Amyris Oil, dzięki czemu jest on wyjątkowo bezpieczny i niedrażniący. Z tego też powodu często znajdziesz go w produktach do pielęgnacji skóry, a także w naturalnych perfumach.

Olejek amyrisowy jest bardzo pomocny w regeneracji komórek skóry, redukcji drobnych linii i zmarszczek oraz nadaje skórze elastyczności. Dodatkowo, olejek amyrisowy działa jak emolient, czyli natłuszcza skórę. Warto go wprowadzić do pielęgnacji skóry suchej. Wykazuje on również właściwości przeciwzapalne, dzięki którym może przynieść ulgę w łagodnych stanach zapalnych, takich jak ukąszenia owadów, podrażnienia kontaktowe lub inne choroby skóry. Bardzo dobrze rozkurcza mięśnie, za sprawą walerianolu, który występuje też w olejku z kozłka lekarskiego- często stosowany w celu złagodzenia niechcianych skurczów mięśni i pomocy w łagodzeniu niewielkiego bólu i stanów zapalnych.

Dowiedz się więcej o olejkach wolnych od alergenów z naszego artykułu:
Olejki zapachowe i olejki eteryczne wolne od alergenów

Nuty zapachowe

ZAPACH

 

NUTY

GŁÓWNIE ZAWIERA

drzewny; ciepły z akcentami cedrowymi, słodko-benzoesowymi oraz żywicznymi

baza/utrwalacz

walerianol; eudesmol; elemol

ZAPACH

drzewny; ciepły z akcentami cedrowymi, słodko-benzoesowymi oraz żywicznymi

NUTY

baza/utrwalacz

GŁÓWNIE ZAWIERA

walerianol; eudesmol; elemol

Specyfikacja

TEMPERATURA ZAPŁONU

BARWA

GĘSTOŚĆ

CZY DO MYDEŁ

INNE ZASTOSOWANIE

> 100 °C

bladożółta, żółta lub żółtobrązowa

0,962 g/ml

Tak

aromaterapia, inhalacja, masaże, kosmetyki, mydła.

TEMPERATURA ZAPŁONU

> 100 °C

BARWA

bladożółta, żółta lub żółtobrązowa

GĘSTOŚĆ

0,962 /ml

CZY DO MYDEŁ

Tak

INNE ZASTOSOWANIE

aromaterapia, inhalacja, masaże, kosmetyki, mydła

Przeciwwskazania

Ze względu na gęstość może zapychać dyfuzory, należy dodawać małe ilości tego olejku. Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z aromaterapeutą. Tylko do użytku zewnętrznego. Olejek przed użyciem należy rozcieńczyć.

Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.

Dodatkowe informacje

ALERGENY

Bez alergenów

Olejek eteryczny Amyrisowy (Amyris balsamifera)

Zaznacz opcję
Clear