Olejek eteryczny ORGANICZNY Cedrowy z cedru atlaskiego (Cedarus atlantica)

18.89629.89 z VAT

Typ: olejek naturalny organiczny (eteryczny)
CAS: 92201-55-3, 8023-85-6

SKU: A.221.68 Kategorie: , ,

Opis

Właściwości

Działa odprężająco, poprawia samopoczucie, wspomaga sen.

Opis

INCI: Cedrus Atlantica Wood Oil

Uznawany za najcenniejszy z olejków cedrowych. Otrzymywany z drzewa rosnącego w górach Atlasu (Maroko). Olejek eteryczny z cedru atlasowego należy do rodziny Pinaceae i jest również nazywany marokańskim drzewem cedrowym. Jest to wysokie, wiecznie zielone drzewo z bardzo aromatycznym drewnem, które może żyć ponad 1000 lat.

Olejek eteryczny z drzewa cedrowego jest destylowany parą wodną z wiórów drzewnych i trocin pozostałych po drewnie używanym do budowy i mebli. Dawniej z drewna tego drzewa robiono skrzynie do przechowywania pościeli i odzieży, ponieważ było to skutecznym sposobem ochrony przed molami i innymi owadami. Olejek jest używany od wieków, ze względu na swój aromatyczny zapach, będąc szczególnie popularnym wśród mężczyzn.

Drewno cedrowe było znane od starożytności ze swojej siły oraz jako „drzewo życia”. W przeszłości uważano, że olejek wzmacnia odwagę i siłę.

Dowiedz się więcej o olejkach wolnych od alergenów z naszego artykułu:
Olejki zapachowe i olejki eteryczne wolne od alergenów

Pochodzenie i pozyskiwanie

  • Część rośliny: drewno
  • Metoda pozyskiwania: destylacja parą wodną

Popularne zastosowanie

SKÓRA: Olejek eteryczny z drzewa cedrowego Atlas ma właściwości antyseptyczne i przeciwświądowe (przeciw swędzeniu), które mogą być pomocne w przypadku egzemy, zapalenia skóry i problemów ze skórą głowy. Posiada również właściwości ściągające, które mogą być przydatne w leczeniu trądziku, tłustej
skóry i łupieżu.

UMYSŁ: Olejek cedrowy działa wzmacniająco i uspokajająco na oraz może być pomocny w leczeniu napięcia nerwowego, niepokoju i stresu.

CIAŁO: Olejek eteryczny z drzewa cedrowego jest korzystny w przypadku problemów z oddychaniem, takich jak przewlekły kaszel i zapalenie oskrzeli. Pomaga rozluźnić i usunąć śluz. Jego właściwości antyseptyczne są przydatne przy infekcjach dróg moczowych. Uważa się również, że jest delikatnym, ale skutecznym stymulantem krążenia i limfy – pomaga w zatrzymywaniu płynów i problemach z cellulitem.

Nuty zapachowe

ZAPACH

NUTY

GŁÓWNIE ZAWIERA

wytrawny; drzewny; balsamiczny

głowy / serca

Hydrocarbons <70%; Alpha-Cedrene < 1%;   Longifolene < 1%

ZAPACH

wytrawny; drzewny; balsamiczny

NUTY

głowy / serca

GŁÓWNIE ZAWIERA

Hydrocarbons <70%; Alpha-Cedrene < 1%;   Longifolene < 1%

Specyfikacja

KRAJ POCHODZENIA

TEMPERATURA ZAPŁONU

BARWA

GĘSTOŚĆ

CZY DO MYDEŁ

INNE ZASTOSOWANIE

Maroko

118 °C

żółta do pomarańczowej/brązowej

0,93 g/ml

Tak

MASAŻ – chroniczne stany lękowe, depresja, reumatyzm, artretyzm, grypy, przeziębienia, katar, kaszel, bronchit, cellulit, otyłość.

KĄPIEL – chroniczne stany lękowe, depresja, reumatyzm, artretyzm, grypy, przeziębienia, katar, kaszel, bronchit, cellulit, otyłość, stany zapalne skóry, trądzik, oparzenia.

INHALACJA – chroniczne stany lękowe, depresja, reumatyzm, artretyzm, grypy, przeziębienia, katar, kaszel, bronchit.

KOSMETYKI – cellulit, otyłość, stany zapalne skóry, owrzodzenia, oparzenia, trądzik, łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie skóry.

KRAJ POCHODZENIA

Maroko

TEMPERATURA ZAPŁONU

118 °C

BARWA

żółta do pomarańczowej/brązowej

GĘSTOŚĆ

0,93 /ml

CZY DO MYDEŁ

Tak

INNE ZASTOSOWANIE

MASAŻ – chroniczne stany lękowe, depresja, reumatyzm, artretyzm, grypy, przeziębienia, katar, kaszel, bronchit, cellulit, otyłość.

KĄPIEL – chroniczne stany lękowe, depresja, reumatyzm, artretyzm, grypy, przeziębienia, katar, kaszel, bronchit, cellulit, otyłość, stany zapalne skóry, trądzik, oparzenia.

INHALACJA – chroniczne stany lękowe, depresja, reumatyzm, artretyzm, grypy, przeziębienia, katar, kaszel, bronchit.

KOSMETYKI – cellulit, otyłość, stany zapalne skóry, owrzodzenia, oparzenia, trądzik, łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie skóry.

Przeciwwskazania

Nie zaleca się stosowania olejku kobietom w czasie ciąży.

Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.

Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Dodatkowe informacje

ALERGENY

Bez alergenów

Olejek eteryczny ORGANICZNY Cedrowy z cedru atlaskiego (Cedarus atlantica)

Dodaj do koszyka