Mydła – jak wybrać i jak je odróżnić?

Jakie są mydła naturalne?

Mydło to najbardziej podstawowy kosmetyk -nie tylko myje, ale i pielęgnuje skórę. Dlatego stare receptury jego produkcji są dziś w cenie. Wytwarzanie mydeł naturalnych to powrót do małych manufaktur, które z wielką troską, wykorzystując naturalne oleje i masła roślinne tworzą piękne kostki mydlane dedykowane dla całej rodziny.

 

Obecnie na rynku jest wiele mydeł, które na swoich etykietach posiadają takie opisy jak: naturalne, ekologiczne, zdrowe, eko itd. Jakie mydło zatem wybrać?

 

Mydło naturalne, czyli jakie?

Mydła naturalne to takie, które posiadają dość prosty skład i mają delikatne działanie na skórę, a nawet właściwości pielęgnujące. Ich bazą są między innymi: oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej ze słodkich migdałów, olej rycynowy, lniany, konopny oraz nierafinowane masło shea i masło kakaowe. Choć mają wyższe ceny od mydeł dostępnych w większości sklepów, to są jej warte. Ponieważ tych kosmetyków używamy najczęściej, ważne więc, by nie powodowały podrażnień i były hipoalergiczne. Mydła naturalne pozbawione są parabenów, substancji typu PEG czy SLS, parafiny, tłuszczów zwierzęcych, EDTA. Naturalne mydła działają na skórę w łagodniejszy sposób niż preparaty zawierające chemię, dzięki czemu całe ciało staje się przyjemne i miękkie w dotyku.  

 

Czym są zatem mydła naturalne?

MYDŁA NATURALNE to środek myjący, będący produktem reakcji zmydlania tłuszczów za pomocą zasad. W taki sposób powstają związki powierzchniowo czynne, które są w stanie usuwać za pomocą wody nierozpuszczalne w niej tłuszcze, a także zanieczyszczenia. Jeżeli w składzie mydła naturalnego zauważysz zatem wodorotlenek sodu lub potasu musisz się z tym pogodzić. Jest on niezbędnym elementem do wyprodukowania twardej kostki mydła. Mydła zatem powstają w procesie zmydlania tłuszczów (trójglicerydów) wodorotlenkami, w myśl poniższego schematu: Tłuszcz + zasada (ług/soda) → Mydło (sól) + gliceryna

W zależności od użytego wodorotlenku (NAOH lub KOH) uzyskuje się:

  • mydła sodowe: białe i twarde produkowane powszechnie jako mydła w kostkach,
  • mydła potasowe: szare maziste rozpuszczalne w wodzie.

Mydła, które znajdziemy na półkach sklepowych produkowane są na wielką skalę. Posiadają często piękne zapachy i kolory oraz długą listę użytych składników. Często z linii produkcyjnej trafiają one prosto na półki sklepowe. Mydło naturalne sodowe musi leżakować przynajmniej kilka tygodni, zanim trafi do sprzedaży. W tym czasie odparowuje nadmiar wody, a śladowe ilości pozostałego ługu przereagowują z pozostałym tłuszczem. W procesie tym powstająca przy zmydlaniu gliceryna pozostaje w mydle zmiękczając gotowy produkt i nadając mu właściwości nawilżające.  

 

Czy użyte zasady są zatem szkodliwe w mydle naturalnym?

Przede wszystkim należy zapewnić, że gotowe mydło nie będzie zawierało nieprzereagowanego ługu, który posiada własności żrące. Dla każdego tłuszczu roślinnego istnieje charakterystyczna liczba zmydlania oznaczająca ilość ługu wymaganą w procesie tworzenia mydła. Liczba ta zależy od zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych.  Zazwyczaj stosuje się pewien niedobór ługu, czyli nadmiar tłuszczu (ok. 2 – 5 %). Na etykiecie odczytamy to jako – PROCENT PRZETŁUSZCZENIA– należy zatem czytać etykiety. Procent przetłuszczenia to gwarancja, że w mydle nie pozostał nieprzereagowany wodorotlenek.  

 

Dlaczego „przetłuszczenie” w mydle jest tak ważne?

Przetłuszczenie określa ilość niezmydlonego tłuszczu, czyli ile % tłuszczu pozostało w niezmienionej formie, a co za tym idzie powstałe mydło posiada właściwości pielęgnujące. Stosując odpowiednie proporcje tłuszczów do wodorotlenku sodu uzyskujemy mydło, w którym całość tłuszczu przereaguje z wodorotlenkiem sodu (mydło będzie spełniało swoją funkcję mycia) albo takie, w którym część tłuszczów pozostanie niezmydlona (nie zamieni się w mydło). Im więcej tłuszczu tym większe tzw. przetłuszczenie mydła, a więc większe walory pielęgnacyjne. Mydło z większym przetłuszczeniem mniej wysusza i wspaniale pielęgnuje. Niestety mało producentów mydeł podaje na etykietach procent przetłuszczenia. Przy zakupie należy zwracać na ten element szczególną uwagę. Oczywiście samo przetłuszczenie mydła nie decyduje o jego głównych właściwościach. Użyte tłuszcze przy wytwarzaniu mydła mają tutaj bardzo duże znaczenie. Dobrym przykładem jest tutaj olej kokosowy, który posiada wspaniałe właściwości odżywcze, pieniące, ale jego duża zawartość może jednocześnie wysuszać skórę.

 

 

Jakie są korzyści z wyboru mydła naturalnego?

Cierpliwość w produkcji mydeł naturalnych jest dla ich twórców podstawową cechą, którą muszą posiadać. Ponieważ na efekty swojej pracy czekają czasami wiele miesięcy. Dobre mydło jest jak dobre wino „Im dłużej poleży, tym jest lepsze”. Owocem cierpliwości staje się wspaniała kostka mydła posiadająca tak wspaniałe dobroczynne właściwości jak:

  • przede wszystkim skutecznie myje skórę,
  • poprawia nawilżenie,
  • pielęgnuje i odżywia,
  • zawiera witaminy, minerały, kwasy Omega 6 i Omega 3,
  • naturalne mydło nie zawiera syntetycznych, szkodliwych substancji,
  • opakowania stosowane do mydeł są ekologiczne i spójne z produktem.

 

Dlaczego mydła naturalne są dobrym produktem?

Odpowiedź jest bardzo krótka. To z czego się składają jest najważniejsze. W naturalnych mydłach znajdziemy następujące składniki, których dobroczynny wpływ na skórę jest po prostu nieoceniony.

  • Oliwa z oliwek (Olea Europaea Fruit Oil) – Jako składnik naturalnych mydeł mocno pielęgnuje i odżywia. Sprawia, że mydła nie wysuszają skóry. Zawiera dużo związków fenolowych i witaminę E, które posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki działaniu przeciwutleniającemu oliwa z oliwek spowalnia starzenie się skóry. Jest bardzo odżywcza i ma silne działanie ochronne. W mydle stanowi bazowy składnik receptur mydlanych
  • Olej kokosowy (Cocos Nucifera Oil) Ma dużą zawartość witaminy E. Doskonale nawilża, zmiękcza i wygładza szorstką skórę ciała. Zalecany jest do pielęgnacji skóry suchej i popękanej.  Po aplikacji tworzy ochronny film, który zapobiega utracie wody przez naskórek i wspomaga ochronę przeciwsłoneczną. Jest podstawowym składnikiem do produkcji naturalnych mydeł. Wydłuża okres trwałości kostek, nadaje im twardość oraz zapewnia powstawanie gęstej i obfitej piany.
  • Olej ze słodkich migdałów (Prunus Amygdalus Dulcis Oil) Nie ma przeciwwskazań w stosowaniu go na skórę z problemami np. egzemą czy łuszczycą. Stosowany do każdego rodzaju cery, ale szczególnie polecany jest do cery wrażliwej, suchej i skłonnej do podrażnień.  Olej ze słodkich migdałów działa wygładzająco oraz nawilżająco. Łatwo się wchłania, co sprawia, że nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Stosowany jest często w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Z powodzeniem zastępuje oliwki dla dzieci. W mydłach spełnia funkcję odżywczą i zapobiegającą przesuszaniu skóry.
  • Olej rycynowy (Ricinus Communis Seed Oil) -Olej rycynowy prawie w całości składa się z rycynolowego kwasu tłuszczowego. To sprawia, że jest doskonałym środkiem przyciągającym i pochłaniającym wilgoć. Skóra dzięki tym właściwościom dłużej zatrzymuje wilgotność. Jest łatwo wchłaniany przez skórę, głęboko ją nawilżając. Ma działanie łagodzące i ochronne. W mydle tworzy kremową, gęstą pianę.
  • Olej ryżowy (Oryza Sativa Bran Oil) – dzięki wysokiej zawartości witaminy E, posiada właściwości spowalniające proces starzenia się skóry. Jest naturalnym antyoksydantem.  Jest bardzo delikatny, bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Jako składnik naturalnych mydeł dba o to by kostki były delikatne dla skóry i jej nie przesuszały.
  • Masło shea (Butyrospermum Parkii Butter) – bogate w witaminy A, E i F, dzięki którym skóra po jego zastosowaniu jest nawilżona, gładka i pokryta delikatnym lipidowym filmem. Poprawiają elastyczność oraz przeciwdziałają powstawaniu rozstępom. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Może być samodzielnym kosmetykiem nawet do najdelikatniejszych części ciała, a także dla dzieci i kobiet w ciąży. Jako składnik naturalnych mydeł odżywia i nawilża skórę, a także daje przyjemne uczucie aksamitnej gładkości.
  • Masło kakaowe (Theobroma Cacao Seed Butter)  zawiera naturalne antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników, niszczących skórę, a także dużą ilość witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, wapno i żelazo. Doskonale nawilża i regeneruje skórę, działa przeciwstarzeniowo, nadaje skórze miękkość i gładkość. Jest polecane do pielęgnacji skóry po opalaniu, a także skóry dojrzałej i suchej. Jako składnik naturalnych mydeł nadaje kostkom twardość i kremową, stabilną pianę. Ten krótki artykuł jest tylko wstępem.

 

Zachęcamy do czytania bloga. Pojawią się w nim kolejne wpisy – mamy nadzieję, że ciekawe.