7 unikatowych właściwości olejku May Chang (Litsea Cubeba)

Zapach: cytrusowo-owocowa; zapach słodki, intensywny, przywodzący na myśl cytrynę, werbenę cytrynową czy trawę cytrynową

Nuta zapachowa: głowy/serca

Dobrze komponuje się: cytryną, pomarańczą, drzewem sandałowym lub drzewem cedrowym

CAS numer: 90063-59-5; 68855-99-2 

INCI: LITSEA CUBEBA FRUIT OIL

Główne składniki: Cytral (powyżej 70%), Geraniol, Neral

Warunki przechowywania: Prawidłowo przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu olejek eteryczny Litsea cubeba wystarcza na około trzy lata.

 

 

Oaza Spokoju

Litsea Cubeba, bardziej znana jako May Chang, to małe drzewo pochodzące z południowych Chin i tropikalnej Azji Południowo-Wschodniej. Olejek eteryczny pochodzi z małych owoców przypominających pieprz. 

Lecznicze właściwości i zalety tej rośliny są znane od tysięcy lat: od wieków stosowana była w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu problemów trawiennych, bólu mięśni, astmy, dreszczy i bólów pleców. Była również szeroko stosowana jako środek przeciwskurczowy w leczeniu ataków astmy.

Litsea Cubeba należy do rodziny Lauraceae i wytwarza małe białe lub jasnożółte kwiaty, które rozwijają się w owoce podobne do pieprzu. Drzewo jest również określane jako „pieprz chiński” lub „pieprz górski”. Chociaż pochodzi z południowych Chin i innych części tropikalnej Azji Południowo-Wschodniej, jest najczęściej uprawiany w Japonii, na Tajwanie i w Chinach. Olejek eteryczny został wprowadzony do świata zachodniego dopiero w latach pięćdziesiątych XX wieku, kiedy stał się konkurentem trawy cytrynowej jako źródła cytralu. Następnie zaczął być szeroko stosowany w perfumach, aromatach i mydłach. 

Olejek eteryczny pozyskiwany jest metodą destylacji z parą wodną. W tej metodzie pokruszone organiczne elementy rośliny umieszcza się w szklanej komorze. Następnie woda jest podgrzewana w oddzielnej komorze w celu wytworzenia pary. Para przechodzi przez szklaną rurkę i wypełnia komorę materią organiczną. Niezbędne składniki odżywcze i silne fitochemikalia zawarte w owocach i liściach Litsea są ekstrahowane przez odparowanie, a następnie przechodzą do innej komory. W tej ostatniej komorze para zbiera się i ochładza, tworząc kropelki. Kropelki zbierają się u podstawy komory i to zasadniczo stanowi podstawę olejku eterycznego. Dzięki tej metodzie olej jest najczystszy, wolny od wszelkich zanieczyszczeń i bezpieczny do spożycia (oczywiście w regulowanych dawkach).

Cały sens korzystania z olejków eterycznych ze względu na ich właściwości lecznicze polega na tym, że są one ogólnie uważane za czystą, naturalną alternatywę dla szkodliwych chemikaliów, z którymi mamy do czynienia w naszym codziennym życiu.

Olejek Litsea Cubeba ma bardzo cytrusowy zapach – gdzieś pomiędzy pomarańczą a cytryną, z nutą pikantnych, niemal cynamonowych posmaków. 

Olejek Litsea można również dodawać do normalnych produktów do pielęgnacji włosów lub skóry, aby wzmocnić ich zapach, a także dodać lub wzmocnić działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne produktu. May Chang jest również doskonałym aromatem do kadzideł i jest popularny w aromaterapii.

Jednym z głównych składników olejku eterycznego Litsea Cubeba jest cytral – który stanowi około 70% fitoskładników, geraniol i neral. Wraz z innymi naturalnymi alkoholami i aldehydami, sprawia, że ​​olejek ma silne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, dzięki czemu nadaje się do leczenia infekcji zewnętrznych. Ten leczniczy olejek eteryczny ma właściwości antyseptyczne, ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwskurczowe, pobudzające i wiatropędne. 

Olejek Litsea jest świetny dla skóry z wielu powodów.  Nakładając go na skórę, nie pozostawia lepkiej ani tłustej warstwy. Łatwo się wchłania i ma silne właściwości antybakteryjne. To sprawia, że ​​idealnie nadaje się do usuwania i zmniejszania ryzyka szkodliwych czynników wolnych rodników, z którymi mamy kontakt w ciągu dnia i które są spowodowane przez zanieczyszczenia powietrza, tłuste pokarmy, a nawet leki, które możemy przyjmować. Powodują one niewielkie reakcje chemiczne na powierzchni skóry, które uszkadzają komórki skóry i uniemożliwiają im gojenie uszkodzonej tkanki. 

Olejek May Chang zawiera również duży procent naturalnych alkoholi, które w niewielkich ilościach mogą skutecznie usuwać nadmiar sebum, który często występuje w przypadku skóry uważanej już za tłustą. Powstające sebum może zatykać twoje pory, wraz z martwymi komórkami skóry spowodowanymi ekspozycją na wolne rodniki na twojej skórze i może powodować infekcje i wypryski lub pogorszyć trądzik (poniżej sposób na wykonanie peeligu).

 

————————–

Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, unikaj stosowania olejków eterycznych, chyba że zaleci to lekarz. Nie należy używać olejku eterycznego Litsea cubeba do leczenia chorób przewlekłych przed rozmową z lekarzem.

————————–  

 

ZASTOSOWANIE

Olejek eteryczny Litsea Cubeba może być stosowany aromatycznie, aby złagodzić stres i niepokój oraz złagodzić choroby układu oddechowego lub miejscowo, aby zmniejszyć ryzyko infekcji, zachować zdrową skórę, dezynfekować powierzchnie i nie tylko.

 

Układ trawienia

Olejek eteryczny Litsea Cubeba był szeroko stosowany w starożytnej medycynie chińskiej w leczeniu problemów trawiennych. Jego wiatropędne właściwości pomagają łagodzić wzdęcia i powodowany przez nie dyskomfort. Właściwości żołądkowe tonizują i wzmacniają układ pokarmowy. Dodatkowo jego właściwości przeciwskurczowe pomagają przy bolesnych skurczach.

  • Aby poprawić trawienie i zmniejszyć nudności, skurcze i niestrawność, wymieszaj kilka kropliolejku Litsea Cubeba z olejkiem nośnikowym i delikatnie wmasuj w brzuch i dolną część brzucha.

 

Układ oddechowy

Antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwskurczowe właściwości tego olejku działają razem, aby uspokoić wiele chorób układu oddechowego. Obejmuje to stany takie jak astma, zapalenie oskrzeli, przeziębienie, kaszel i alergie. Dodatkowo właściwości przeciwbakteryjne pomagają zwalczać szkodliwe patogeny.

  • Aby łatwiej oddychać,rozpyl olejek Litsea Cubeba w całym domu. Alternatywnie wymieszaj z olejem nośnikowym i wmasuj w klatkę piersiową i szyję.

 

Walka z infekcjami

Silne właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne olejku eterycznego Litsea Cubeba sprawiają, że jest on szczególnie skuteczny w przypadku przeziębienia, kaszlu, grypy i innych powszechnych chorób. Jest również skuteczny w walce ze stopą atlety, trądzikiem i może zmniejszyć infekcję drobnych ran.

  • Aby zmniejszyć ilość patogenów przenoszonych przez powietrze, rozprowadź Litsea Cubeba w całym domu. Aby leczyć drobne rany, stopę atlety lub trądzik, wymieszaj z olejem nośnikowym i wmasuj w dotknięty obszar.
  • Oprócz stosowania miejscowego lub aromatycznego, można go również mieszać z wodą lub białym octem i stosować jako środek do dezynfekcji powierzchni w domu.

 

Zdrowa skóra

Litsea cubeba czyni cuda dla skóry, od usuwania nadmiaru sebum, przez oczyszczanie porów, po leczenie stanów takich jak trądzik, egzema i łuszczyca. Jest również wspaniałym naturalnym dezodorantem i może zredukować zapach ciała bez użycia szkodliwych chemikaliów.

  • Aby Twoja skóra wyglądała młodo i zdrowo, dodaj kilka kropliolejku Litsea Cubeba do codziennego środka myjącego lub nawilżającego. Możesz również wymieszać go z bezzapachowym balsamem lub użyć w przepisach na domowe mydła i dezodoranty.
  • peeling do twarzy: dodać 1 łyżkę cukru do mieszanki składającej się z 10 kropli olejku May Chang, 10 kropli olejku pomarańczowego / cytrynowego i łyżki masła shea lub oleju arganowego. Wszystko razem wymieszać do momentu otrzymania konsystencji pasty.

 

Bóle mięśniowe

Stosowanie olejku eterycznego Litsea Cubeba w olejku do masażu może poprawić krążenie i zmniejszyć ból i stany zapalne. 

  • Aby złagodzić ból mięśni lub zmniejszyć ból związany z zapaleniem stawów, wymieszaj kilka kropliolejku Litsea Cubeba z olejkiem nośnikowym i delikatnie wmasuj w obolałe miejsca. Możesz również dodać kilka kropli tego olejku do ciepłej kąpieli.

 

Układ nerwowy

Litsea Cubeba ma podnoszący na duchu zapach, który może zmniejszyć zmęczenie i poprawić nastrój. Jego właściwości stymulujące pomagają również złagodzić stres i niepokój.

 

Tworzenie mydła

Olej jest produkowany masowo prawie przede wszystkim do użytku w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym – w tym do mydeł i innych produktów kosmetycznych. Olejek ma naturalnie silne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, dzięki czemu idealnie nadaje się do czyszczenia produktów takich jak mydła czy szampony.

Ponadto ma również piękny cytrusowy zapach, który jest słodki, podnoszący na duchu i dobrze komponuje się z innymi olejkami eterycznymi i utrzymuje się przez długi czas – co oznacza, że ​​mydło nie straci swojego zapachu po kilku użyciach.

 

 

Zachęcamy do skorzystania i wypróbowania tego niesamowitego olejku.

Stwórz własną oazę spokoju.